Contact

Wilt u graag specifiekere informatie van ons ontvangen?
Voer onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Naam *

Telefoonnummer

E-mailadres *

Bericht

Contactformulier

Wilt u graag specifiekere informatie van ons ontvangen?
Voer onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo spoedig
mogelijk contact met u op.
* Naam
Adres
Postcode
Plaats
Telefoonnummer
* E-mailadres
Bericht
 

Wij bellen u terug!

Vul onderstaand uw gegevens in en wij bellen u z.s.m.
* Naam
* Telefoonnummer
Opmerking
 

Eiken balken

Vraag offerte aan
Eiken balken

Eigenschappen van Eiken balken

Duurzaamheidsklasse (Duurzaam)
Bewerking goed
Toepasbaarheid zeer goed
 

Als het gaat om eiken balken, is Houtimport v.d. Hoogenhoff uw partner. Wij importeren Frans eiken balken rechtstreeks vanuit Frankrijk.

Eikenhouten balken kunnen voor verschillende toepassingen worden gebruikt, zoals restauraties, boerderijen, carports, paardenstallen, bijgebouwen, tuinhuisjes en dergelijke. Omdat de toepassingen zo uiteenlopend zijn, houden wij voorraad in een grote variëteit aan eiken balken.

Inspiratie eiken balken

Eiken balken constructies voor Carports & Veranda

Eiken balken constructies voor Carports & Veranda

Een carport of veranda van eikenhout toont respect voor het authentieke karakter en traditionele bouwtechnieken die met eiken hout gemaakt kunnen worden. De eiken balken zullen naar verloop van tijd een aantrekkelijke zilver grijze kleur krijgen. Voor de constructie van de eikenhouten bijgebouwen worden ambachtelijke pen en gat verbindingen gebruikt, ook de pennen zijn van eikenhout verkrijgbaar.

Eiken balken constructies voor Carports & Veranda

Eiken balken voor Tuinhuis & Schuur

Het gebruik van eiken balken vormt de basis voor een exclusieve uitstraling van bijvoorbeeld een tuinhuis of schuur. Door gebruik te maken van traditionele verbindingstechnieken zoals pengat- en zwaluwstaartverbindingen, is het mogelijk bijgebouwen volgens een traditionele bouwwijze te realiseren met een authentieke uitstraling.

Eiken balken constructies voor Carports & Veranda

Eiken balken voor de keuken

Een eiken keuken past zowel in een landelijke als ook in een modern interieur. Keukens waarin eiken balken worden verwerkt zijn stijlvol en robuust. Elke plank kent zijn eigen verhaal en geeft karakter aan het middelpunt van een woning, de keuken. Eiken keukens zijn dan ook de meest populaire keukens van dit moment.

Eiken balken in alle formaten

Wij houden voorraad in de volgende afmetingen Eiken balken:

Eiken balken
Dikte in cm 10 x 10 12,5 x 12,5 15 x 15
15 x 20 20 x 20 20 x 25
25 x 25 25 x 30 30 x 30

Indien u een afwijkende afmeting wenst, zagen wij de eikenhouten balken voor u op maat. Door onze ruime voorraad, zijn wij in staat nagenoeg iedere specificatie eiken balken, uit voorraad te leveren.

In combinatie met eiken balken leveren wij vaak eiken dakbeschot, eiken pennen, eiken potdekselplanken en eiken zweeds rabat.

Over de eik

Niet ver van de boom…

De eik (Quercus) is een geslacht van loofbomen, zowel bladverliezend als groenblijvend. Wanneer in het Nederlands over de eik gesproken wordt, gaat het meestal over de zomereik. En omdat een eikel ook letterlijk niet ver van de boom valt en onder het bladerdak niet kan uitgroeien, is de eik voor zijn voortbestaan afhankelijk van dieren die zijn vruchten verplaatsen. Vooral de gaai en de eekhoorn doen dat. Eekhoorns begraven voorraden eikels voor de winter. Als een eekhoorn omkomt of de voorraad niet of onvolledig aanspreekt of vergeet, kunnen eikels er kiemen.

Eeuwen doorstaan

Eikenhout wordt als sinds mensenheugenis voor verschillende doeleinden gebruikt. Eiken balken zijn een garantie voor constructies die eeuwen kunnen doorstaan. In het algemeen is eikenhout sterk en hard, maar toch redelijk makkelijk te bewerken en af te werken.

Historie van de eik

Eiken geven waardigheid

De eik wordt gezien als de koning van het bos. Een vrijstaande eik is symbool van kracht, seksualiteit, macht en een lang leven. De eik is verbonden met vuur en vruchtbaarheid en is een zinnebeeld van gastvrijheid. Eiken symboliseren wijsheid en de verbinding tussen hemel en aarde. Om diezelfde reden geven eiken balken een waardigheid aan elk interieur.

Nooit meer weggeweest

Sommige eiken werden door voorchristelijke bewoners van West-Europa gebruikt als boomheiligdom. Zoals de Heilige Eik van Den Hout bij Oosterhout. Bij de Germanen was de eik aan de god Donar gewijd: god van de donder. Eiken werden gezien als natuurlijke bliksemafleider. De bliksem zou vaker eiken treffen dan andere bomen. Het gezegde luidt: “Van eiken moet je wijken, maar boeken (beuken) moet je zoeken”. Ook toen al kende men de mogelijkheden van eiken als constructiehout. Eiken balken zijn sindsdien nooit meer weggeweest.

Toepassingen van eikenhout

Niet alles is eikenhout

Niet al het hout dat afkomstig is van een eik is daarmee ook eikenhout. Een bekende uitzondering is de steeneik. Deze levert heel ander, zeer hard en zwaar hout. Dit “azijnhout” leent zich voor onderdelen die zwaar belast worden: in de wagenmakerij en in molens, voor de kammen van de wielen. Je ziet het echter minder snel terug als eiken balken.

Eiken is betrouwbaar

De eik werd vroeger geplant als laanboom naar toegangspoorten van buitenverblijven en kastelen. Eikenhout is sterk en heel betrouwbaar. Eiken kan binnen- en buitenshuis voor bijna alles gebruikt worden. We zien eiken meubels, deuren, kozijnen, trappen, vloeren en eiken balken. Interieurbouwers werken graag met eiken en ook voor schepen en sluisdeuren is eiken een ideale houtsoort.

Eiken trotseert de eeuwen

Naast het reguliere aanbod in balken biedt Hoogenhoff ook onder meer eiken dakbeschot, Zweeds rabat of potdekselplanken, pennen en deuvels. Eikenhout gaat eeuwenlang mee. Boerderijen, landhuizen, carports, buitenkeukens, tuinhuizen, paardenstallen, bijgebouwen, afrasteringen, eiken schouwen en veranda’s worden uit dit hout gemaakt. Eiken balken zijn ook zeer gevraagd voor restauraties. Ze zorgen voor een onovertroffen exclusiviteit en ambiance.