• Sinds 1963
  • 12 droogkamers
  • Dikkere maten op voorraad

Wat zijn de eigenschappen van essenhout planken?

Op zoek naar de perfecte houtsoort voor je volgende project? Essenhout is bekend om zijn sterke en buigzame eigenschappen. Dit keer leggen we de eigenschappen van essenhout planken uit. Vanwege deze bijzondere eigenschappen zijn er allerlei toepassingen voor essenhout planken die we ook zullen toelichten.

 

Onze essenhouten planken

Bij Hoogenhoff bieden wij onze essenhouten planken in 2 diktes:

26 mm

52 mm

Naast de dikte is het vervolgens mogelijk om uit verschillende lengtes te kiezen. Deze lengtes gaan voor beide diktes van 215 centimeter tot 490 centimeter. Vandaar dat er voor grote partijen voor bijvoorbeeld meubelmakers altijd wel de juiste essenhouten planken aanwezig zijn. De eigenschappen die essenhouten planken zo speciaal maken zullen wij nu verder toelichten.

 

 

Elasticiteit

Essenhout onderscheidt zich duidelijk van andere houtsoorten door zijn opmerkelijke elasticiteit. Deze unieke eigenschap maakt het hout buitengewoon buigzaam zonder dat het breekt, een kwaliteit die het bijzonder waardevol maakt voor toepassingen waar het enigszins vervormd moet worden. De elasticiteit van dit hout maakt het dan ook perfect voor meubelmakers. Hoewel het misschien iets minder duurzaam is behoudt het zijn hardheid wel goed en leent het zich ontzettend goed voor buigwerk.

 

Uitstraling en Textuur

Het essenhout is natuurlijk goed te herkennen aan het lichtkleurige uiterlijk. Het hout kenmerkt zich door een rechte draad, gecombineerd met een grove textuur, die het een robuuste en natuurlijke uitstraling geeft. Deze visuele eigenschappen maken essenhout bijzonder geschikt voor toepassingen waarbij het hout zichtbaar blijft en deel uitmaakt van het design, zoals in meubels en vloeren. De unieke uitstraling van essenhout draagt niet alleen bij aan de natuurlijke schoonheid en het karakter van het eindproduct, maar verhoogt ook de esthetische waarde, waardoor elk stuk uniek is. Het is deze combinatie van schoonheid en karakter die essenhout tot een geliefde keuze maakt voor ontwerpers en ambachtslieden die streven naar zowel kwaliteit als een goed uiterlijk in hun werk.

Afwerking

Een van de meest gewaardeerde eigenschappen van essenhout is zijn vermogen om een prachtige afwerking te verkrijgen, waardoor het een favoriet is onder meubelmakers en houtbewerkers. Het hout staat bekend om zijn uitstekende opname van beitsen en lakken, waardoor de rijke textuur van het hout wordt versterkt. Deze behandelingen dienen niet alleen om het esthetische aanzien te verbeteren, maar bieden ook een belangrijke bescherming tegen slijtage, vocht en andere omgevingsfactoren die de levensduur van het hout kunnen verkorten. Het vermogen van essenhout om diverse afwerkingsproducten goed te absorberen, zorgt ervoor dat het eindresultaat er goed uitziet en lang meegaat.

 

Conclusie

Uiteindelijk is essenhout dus zeer taai en sterk, maar toch vrij makkelijk te bewerken. Essen is één van de meest buigzame houtsoorten die bestaan waardoor het ideaal is voor meubels en trappen. Meubelmakers houden ervan dus doe er je voordeel mee en bestel nu essenhout planken!